29 juli 2024
De vier terreinen waarop het mbo vernieuwt vormen samen een visie op de toekomst van het beroepsonderwijs. Tekenaar Rolf Resink maakte deze prachtige plaat met de resultaten van de workshops op het Consortium voor Innovatie in mei 2024. Hiermee gaan we de komende tijd samen met het mbo, de overheid en het bedrijfsleven aan de slag. Powered by OCW!
Bekijk afbeelding als PDF (groot formaat)
Ambassadeurs Marc van der Meer en Nanke Kraehe van MBOin2030 hielden twee mbo talks over de opdracht aan het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in een alsmaar complexer wordende wereld:
We bespraken vervolgens in vier drukbezochte workshops de belemmeringen in de cultuur in en rondom je eigen instelling of bedrijf en de structuur van je organisatie en je omgeving. Wat heb je nodig om aan de slag te gaan met vernieuwing? Een goede basis van vertrouwen bij de overheid, het bestuur, je team of de stakeholders is nodig om vernieuwing te laten slagen, stelden veel deelnemers. Samen leren en fouten maken moet mogen. Daarvoor moet je de controle wat loslaten en uit je comfort zone komen. Durf daarbij goede ideeën van anderen over te nemen. Het 'not invented here'-syndroom is al jaren een obstakel in organisaties. Bovendien is het belangrijk dat je een plan hebt voor de langere termijn en koersvast blijft.
De organisaties die werken aan vernieuwing kunnen concepten verduidelijken en verwarring wegnemen. Het is belangrijk dat je nadenkt over infrastructurele vraagstukken rondom gebouwen, klassen en ict-voorzieningen. Daarvoor is het nodig dat ondersteunende diensten bij het vernieuwingsproces betrokken zijn. tot slot moet je de tijd en het geld hebben om vernieuwing te kunnen invoeren.
En wie is eigenlijk eigenaar van de vernieuwing? Dat was een vraag die steeds terugkwam en die het waard is om steeds opnieuw te stellen en te beantwoorden in je organisatie. Daarbij kun je overwegen om studenten te betrekken. Er wordt al goed ingespeeld op de behoefte van studenten, maar er is minder oog voor wat studenten kunnen bijdragen aan de vernieuwing van het onderwijs.
Dus op de vraag: Vernieuwen, wat houdt je nog tegen? is het antwoord complex. Tussen droom en daad staan wetten in de weg. Of zijn we daar bang voor? De praktische bezwaren zijn uit de weg te ruimen: de komende maanden zal MBOin2030 nog meer praktijkvoorbeelden delen van scholen, instellingen en bedrijven die succesvol met vernieuwing aan de slag zijn gegaan. Ook zullen we voorbeelden delen van studenten die bijdragen aan deze vernieuwing. Houd de LinkedIn-pagina van MBOin2030 in de gaten voor meer nieuws.