02 mei 2023
Hoe gaat het met SintLucas en de portfolio-app GROOW?
Zsófi Lácz: ‘Wow. Deze opleiding heeft geen grenzen’. Leren van het leven bij SintLucas
De creatieve vakschool SintLucas heeft het onderwijs radicaal omgegooid in een nieuwe pilot-klas die Ä6 heet. Geen lesuren en frontaal onderwijs per vak meer, maar uitgaan van de lerende student en wat die nodig heeft om van betekenis te kunnen zijn in de wereld. De voormalige multimediaklas is begonnen in een ruimte die A6 heet op de Dutch Design Week, maar A6 is ook een papierformaat en een weg. Een leerroute, zeg maar.
Studente Aniek van Erp deed vooral veel digitaal, tot bleek dat ze dol is op priegelen met stof en pailletten. Daar maakt ze nu ontwerpen van die ze digitaal vastlegt. Samen met Sesayar Scharrenberg heeft ze daarnaast een communicatieplatform voor school ontwikkeld dat lijkt op Magister, maar dan veel leuker. Je kunt er je werk in presenteren, hulp vragen aan mensen binnen en buiten de school en je werk delen. De creatieve ontwerpen van de studenten gaan over de grenzen van de creatieve vakken heen.
De Ä6-groep van SintLucas plant zijn ontwikkeling nu een paar maanden met de app Groow. Mike Verheijen is volgens zijn docenten specialist in de app. Hij heeft zijn hele portfolio van schilderijen en digitale toepassingen van zijn werk ondergebracht in de app. Helpt het hem om zijn persoonlijke groei in kaart te brengen? ‘Nee, nog niet’, zegt Mike stellig. ‘Het programma is nu nog heel standaard. Van alle stappen die je kunt zetten is er maar één kaartje. Bijvoorbeeld van de stap ‘leren’. Terwijl ik eigenlijk in elke stap van het proces leer.’
Mike gaat meedenken over het aanpassen van de app aan de creatieve en flexibele opleiding die hij volgt bij SintLucas. Mirelle van Beers en Pieter van Klaveren hebben via de challenge dialogisch valideren een innovatiebudget van 25.000 euro gekregen om Groow aan te passen aan het gepersonaliseerde onderwijs van SintLucas.
Radicale keuze
‘Deze opleiding heeft een radicale keuze gemaakt en de lerende student helemaal centraal gesteld’ zegt aanjager van MBOin2030 Ruud Duvekot. ‘De student bepaalt zelf wat hij leert. In overleg met zijn docenten en in samenhang met de arbeidsmarkt. Altijd in verbinding. Respect voor elkaar en luisteren naar elkaar zijn randvoorwaarden. Dat hebben ze bij SintLucas heel goed begrepen.’ De app Groow kunnen studenten gebruiken om zichtbaar te maken wat ze leren. Maar ze kunnen ook alles wat ze online delen in de app verzamelen. Duvekot: ‘Zo kunnen ze goed zien wat ze geleerd hebben, maar ook hoe ze zich buiten school hebben ontwikkeld.’ Ruud Duvekot is blij dat de app Groow zowel voor studenten als voor opleidingen goed op te schalen is: ‘Deze aanpak kunnen andere opleidingen in Nederland zo overnemen.’
Libi
Het onderwijsontwerp dat ten grondslag ligt aan Ä6 heet Libi, Surinaams voor ‘Leven’. Je leert tenslotte overal, niet alleen op school. Zo hebben de studenten een eigen huisstijl ontwikkeld voor de laatste Dutch Design Week, maar ook soep gekookt op Kerstavond in het plaatselijke buurthuis. Social design dus. Het onderwijs wordt om de student heen vormgegeven. Studenten leren wie ze zijn wat ze willen leren en wat hun impact is in de samenleving. Uiteindelijk wil SintLucas dit onderwijsontwerp op de hele school invoeren.
De grote inspiratiebron voor dit nieuwe onderwijs is Bram van Hoof, en jongens zoals hij. Bram werd bijna van school gestuurd omdat hij niet in het schoolsysteem paste. Maar hij had als rapper wel een enorme fanbase op de sociale media en werkte volop samen met bedrijven en andere maatschappelijke partijen. Hij bedacht samen met Sidney Lasoe de naam Libi en zette de puntjes op de Ä van Ä6. Hij komt nog regelmatig op school om kansarme jongeren te begeleiden naar een goede toekomst. Hij is nog steeds zeer succesvol en inspirerend, zowel in zijn werk als in de waarde die hij toevoegt aan de wereld.
Mike is begonnen als vrij kunstenaar, maar heeft bijvoorbeeld veel geleerd van het maken van zijn eigen website voor zijn schilderijen en het posten van timelapses van het schilderproces. Hij trekt er veel volgers mee. Dat maakt zijn kansen op de arbeidsmarkt nog groter.
Out of the box
Zsófi Lácz gebruikt het fysieke planbord van Groow om haar stage te plannen. Ze wil graag bij een crossmediaal bedrijf in Spanje aan de slag. ‘Dat bureau denkt heel erg out of the box. Ik ben halverwege het jaar overgestapt naar Ä6. Ik zag de studenten op de Dutch Design Week en dacht: wow. Deze opleiding heeft geen grenzen. Ik deed Crossmedia, maar ik wilde ook video’s maken en tekenen. Hier kun je al je talenten combineren.’ Ze heeft het hele proces naar een stage uitgelegd op tafel en bespreekt het plan met Mirelle van Beers, haar kerncoach. Mirelle luistert, geeft tips en stelt Zsófi gerust. Het fysieke bord past bij Zsófi: ‘Ik kan heel makkelijk schuiven met de blokjes als mijn plan verandert. En straks kan ik het zo overnemen in de app.’
Ook docent en onderwijsvormgever Mirelle kijkt uit naar de aanpassingen in Groow: ‘Het dashboard van Groow is nu een chaos. Alle profielen van studenten staan door elkaar en ik kan niet op student zoeken. We gaan daar snel mee aan de slag’, zegt ze enthousiast. Verder moeten de focusgebieden van de opleiding gematcht worden met vaardigheden, zodat de vorderingen van de studenten duidelijk worden. Ook de opleiding leert in de praktijk: ‘We zijn de opleiding Ä6 aan het ontwikkelen en tegelijk met de eerste groep studenten begonnen. Dat betekent dat we samen met Studio Tast iets moeten ontwerpen in Groow om het examenportfolio te kunnen maken. Anders kunnen studenten straks geen eindexamen doen. Dat is spannend.’
Bram van Hoof maakte samen met Sidney Lasoe een Libirap: